keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Mitä tehdä saippuanjämistä 
Meillä pyörii nurkissa hurja määrä pienenpieniä saippuanpaloja millä ei oikein saa enään käsiäkään pestyä, mutta mitä ei kuitenkaan viitsi heittää pois. Minä käytän nämä saippuanpalat pyykinpesuaineeseen!


Pyykinpesuaineeseen tarvitset saippuanjämien lisäksi myös pesusoodaa eli natriumkarbonaattia (Pesusooda ei ole sama asia kuin ruokasooda), varsinkin jos asut kovan veden alueella. Pesusooda pehmentää veden sekä auttaa irrottamaan likaa vaatteista. Veden pehmentämiseen voit käyttää myös ruokasoodaa, mutta pesusooda saa vaatteista hieman puhtaampia.


Valkopyykin pesuaineeseen voit myös lisätä Boraxia eli natriumboraattia, joka toimii luonnollisena valkaisuaineena.


Ensin raastetaan saippuanjämät raastinraudalla. Saippuaraasteen on hyvä antaa kuivua päivän-pari tässä vaiheessa, mutta jos sinulla on jo pyykit koneessa ja  huomasit vasta että pyykinpesuaine päässyt loppumaan voit huoletta heittää saippuaraasteen suoraan rummun pohjalle myös sellaisenaan! (vältä värillisten saippuoiden käyttöä pyykinpesuaineessa, erityisesti jos ne sisältävät beetakaroteenia tai lehtivihreää.)
Kun saippuaraaste on kuivunut siihen lisätään pesusooda; 1 osa pesusoodaa ja 2 osaa saippuaa. saippuan voi tässä vaiheessa jauhaa hieman hienommaksi joko monitoimikoneella tai vaikka käsin.

Lisään pesuaineeseen tässä vaiheessa myös usein eteeristä öljyä, tällä kertaa laventelia. Muita hyviä pyykkisaippuan tuoksuja ovat  sitronella ja teepuu. Pesuaine on nyt valmista käytettäväksi!


Säilö pesuaine suljetussa purkissa. Jos haluat lisätä boraxia pesuaineeseen lisää sitä puolet pesusoodan määrästä, eli 1 osa boraxia, 2 osaa pesusoodaa ja 4 osaa saippuaa. 2 ruokalusikallista tätä pyykkipulveria riittää mainiosti yhden (7kg) koneellisen pesuun.


7 kommenttia:

 1. Thanks for the post, i make something similiar and it´s great for my clothes. Kisses from the forest. Silvia.

  VastaaPoista
 2. Thanks for stopping by Silvia! Natural sopa does leave your laundry nice and soft, doesn't it. We live in a hard water area so I have to add some washing soda to the soap to soften the water.

  VastaaPoista
 3. Hei, mistähän tuota natriumboraattia saisi kun sitä olen kissojen ja hiirien kanssa etsinyt jo parisen vuotta. Ja myös tuo sama idea eli itse tehty pyykinpesuaine.

  VastaaPoista
 4. Oma natriumboraattini on tilattu Soap Kitchenistä, www.soapkitchenonline.co.uk
  En osaa sanoa saako sitä Suomesta mistään.

  VastaaPoista
 5. Löysin booraksia Suomesta:
  http://varnia.fi/product_details.php?p=10941

  Eikä ole huonoon hintaankaan tuo, koska yleensä kilosta saa pulittaa yli 10e.

  VastaaPoista
 6. Aika mahtava tietopläjäys tämä, pitääkin joskus kokeilla! :)

  VastaaPoista