keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

MatkakuulumisiaOlimme mieheni ja vanhimman poikani kanssa viime viikon lomamatkalla New Yorkissa. Käsintehty saippua on USAssa hyvin suosittua ja pari vuotta sitten käydessäni konferenssissa Ohion alueella huomasin, että esim. lähes jokaiselta farmers marketilta löytyi toinen toistaan ihanampia käsintehtyjä saippuoita. Odotinkin matkaa erityisesti siksi, että ehkä taas löytäisin jotain ihanuuksia.

Löysinkin muutamia ihania myymälöitä, mutta voi pettymyksen pettymys, saippuat olivat kyllä todella kauniita, mutta täynnä erilaisia keinotekoisia värjeä, tuoksuja ja säilöntäaineita. En tiedä olisiko siellä päin sitten tärkeämpää se, että saippua on käsin tehty kuin käytettyjen raaka-aineiden luonnollisuus.

Toinen meidän näkökulmasta erikoisuus USAssa on se, että saippua ei ole siellä "kosmetiikkaa" kuten EUn alueella (ja käsittääkseni myös ainakin monissa aasian maissa), joten sen valmistusta ja myymistä ei valvota siten kuin meillä. Esimerkiksi EUn aluella myytävät saippuat ovat kaikki läpikäyneet turvallisuusarvoinnin, mutta USAssa sitä ei vaadita. Toinen kuluttajan kannalta suuri ero on sisällysluettelossa: kun meillä kaikki saippuan sisältämät aineet on ilmoitettava tarkasti niiden INCI-nimillä riittää rapakon takana se, että etiketissä lukee vain "saippua". Käytännössä monet kuitenkin ilmoittavat tuotesisällön silti tarkasti ja myös lakia ollaan muuttamassa enemmän EUn kaltaiseksi.

1 kommentti:

  1. Muistan aikoinani Isossa Keski-Lännessä vieraillessani, kuinka sikäläiset sukulaiseni tekivät minulle mm ihanan terveellisiä 'jelly-jä', siis pussivalmisteisia, keinotekoisesti värjättyjä ja maustettuja sörsseleitä. Oikein terveellistä, vai mitä!

    VastaaPoista