torstai 23. helmikuuta 2012

Leivontaa ja saippuantekoa - Fare il sapone e le briochesEn ole mikään hirveän taitava leipoja, mikä on ehkä yllättävääkin, sillä saippuanteko on hyvin samanlaista kuin leipominen. Tänään leipoessani pullia huomasin, että tarvitsisin leivontaan yhtä tarkat ohjeet kuin saippuan valmistukseen.

Non sono proprio una brava pasticciera, cosa che forse è sorprendente, visto che fare il sapone è un po’ come fare l’impasto. Oggi, mentre preparavo delle brioches finlandesi, ho notato che avrei bisogno di istruzioni dettagliate anche per questo, come quelle che esistono per fare il sapone.

"Thick trace"

Saippuaa tehdessähän lisätään tarkasti mitattu lipeäseos niinikään tarkasti mitattuun öljyseokseen. Näitä sekoitetaan kunnes seos emulsioituu. On tärkeää, että saippuaa ei sekoiteta liian vähän tai liian kauan. Emulsioitumisen asteelle onkin olemassa omat terminsä, jotka englanniksi ovat: light trace, trace ja thick trace. Onko pullien leivonnassa olemassa tietty termistö, jonka avulla voisi tietää miten paljon jauhoja on riittävästi, milloin taikina on sopivan paksua, mutta ei liian paksua, ja valmista kohotettavaksi?

Quando fai il sapone la quantità di soda caustica che viene aggiunta all’olio è precisa (non “quanto basta” come con la farina...), così come la quantità di olio. Queste vengono mescolate finché la miscela non forma una emulsione. È molto importante che la miscela non venga mescolata o troppo o troppo poco. Per lo stadio di emulsificazione esistono i termini inglesi di “light trace”, “medium trace” e “thick trace”. Esiste una cosa simile per le brioches per sapere quanta farina sia abbastanza, per quando l’impasto ha la consistenza giusta ed è pronto per la lievitazione? 

6 kommenttia:

 1. Aivan! Miten voi tietää, että milloin esimerkiksi taikina on "sopivan löysää" tai miten voi tietää tarkan määrän, jos ohjeessa sanotaan "lisää vettä 3-4 ruokalusikallista"? Ehkä juuri tämän takia en koskaan ole oppinut äitini tekemien perinneleivonnaisten ohjetta, sillä joka kerralla ohjeistus on erilainen "laita jauhoja sen ja sen verran, jos sitä on sen ja sen verran". Ei sellaista ohjetta voi edes kirjoittaa paperille! :D

  ps. Pullat näyttävät kyllä täydellisiltä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanaa kuulla, että jollain muullakin on samankaltaisia ongelmia! Minäkin olen monesti saanut ohjeeksi, että taikinan pitää olla "sopivan löysää" tai "ei liian tiukkaa", ota siinä nyt sitten selvää millaista sen pitäisi tarkalleen ottaen olla ;D

   Poista
 2. I don't know much about soap making but I know a lot about baking. Baking requires exact measurements and close following of instructions.One of the wonderful parts of the internet is the way it allows you to find how things are done. I really enjoyed visiting your blog and I will be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

  VastaaPoista
 3. Hyvän näköiset pullat,tosin itse en ole pullien ystävä(onneksi,sillä se näkyisi heti vyötäröllä;D)Saippuan teko kuulostaa niin mielenkiintoiselta! Eräs blogin kautta tapaamani ystävätär tekee itse saippuansa ,josta minullakin on yksi pala;oliiviöljysaippuaa joka tuoksuu sitrukselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos :) Saippuanteko on todella hauskaa ja mielenkiintoista! Onko saippuaa tekevällä ystävättärelläsi blogia? Olisin kiinnostunut piipahtamaan siellä :) Olen toisen blogini kautta http://happytinybubbles.blogspot.com/ yhteydessä useisiin saippuantekijöihin ympäri maailmaa, on kiva vaihtaa kokemuksia muiden saippuantekijöiden kanssa.

   Poista